Drukuj
Grupa_informacje
Odsłony: 446

received 6058988274145190     

  

                     Nie od dziś wiadomo że kuchnia to serce domu, to w niej powstają posiłki, gotowane z należytą pieczołowitością, pyszne, smaczne i zdrowe. W Żłobku sercem kuchni zarządza pani Marta Dudzic wieloletnia bardzo doświadczona szefowa kuchni, jest też Marzena Doroch- prawa ręka i Nadiya Morhun- pomoc szefa kuchni. Całe trio jest ze sobą bardzo zgrane, dzięki czemu potrafią wyczarować najbardziej wyszukane potrawy zaspokajając bardzo wymagające podniebienia naszych podopiecznych. 

      Panie pracują na składnikach najwyższej jakości dobierając przepisy w sposób odpowiadającym wyśrubowanym normom żywienia zbiorowego, nie zapominając przy tym o dzieciach z alergiami pokarmowymi. 

 Dziś przedstawiamy Państwu nasze Panie w odsłonie świątecznej - podczas przygotowywania pierniczków, które były drobnym upominkiem dla dzieci do domów oraz podwieczorkiem. 

 Ale nasza kuchnia nie poprzestaje tylko na pierniczkowaniu- pieczenie, smażenie, gotowanie, obieranie, krojenie, mielenie, zagniatania, to ich specjalność, uwielbiają to! A my uwielbiamy jeść przygotowane przez Nasze Panie potrawy.

 W ramach drobnego upominku od Naszych Pań publikujemy przepis na pierniczki, które w Mikołajki dzieci otrzymały do domów. Przepis jest również dla dzieci alergicznych. 

 Grudniowy okres przedświąteczny to czas kiedy w naszych domach gości  wiele zapachów. Jednym z bardziej intensywnych są pierniczki, które przygotowuje się wcześniej, żeby ciasto skruszało. Oczywiście żaden piernik nie może obejść się bez odpowiedniej dekoracji, która jest jego dopełnieniem, uwydatnieniem smaku oraz wyglądu. 

 W ten wyjątkowy czas proponujemy Państwu przepis na wyśmienite pierniki, którym nawet Święty Mikołaj się nie oprze...

 Ciasto:

 400 gram mąki pszennej (mąka mieszanka uniwersalna bezglutenowa)

 2 jaja

 140 gramów cukru pudru

 4 łyżki miodu

 100 gram roztopionego masła

 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 1 łyżeczka kakao

Wszystko zagnieść z dużą dozą czułości, następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykroić foremkami wybrane kształty i upiec przez 8-10 minut w  temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniczki koniecznie udekorować lukrem, czekoladą, posypkami, posiekanymi orzechami czy migdałami (według uznania). 

 Z jednej porcji wyjdzie około 20 pierniczków.

 Wskazówka

 Pierniczki najszybciej ozdabia się we dwoje. Należy dokonywać częstej kontroli jakości smaku udekorowanych pierniczków. Jeśli pierniczki chcemy podać w okresie świątecznym należy je szczelnie zamknąć, dla zniwelowania ryzyka podjadania. 

Smacznego !!!

 received 470200435152872received 537959211527123received 640947174445113received 823599122077874received 850646736271355received 1211555219789429